De website van Anette Oyevaar

2019: Tijd voor een nieuwe stap

2019 een jubileumjaar. Aootjes is vijf jaar geleden opgezet vanuit de behoefte om meer creatief bezig te zijn naast mijn werk als vakleerkracht bewegingsonderwijs in het speciaal onderwijs. Ik koos ervoor om van gerecyclede materialen unieke handgemaakte producten te gaan maken. En met die opzet ontdekte ik hoeveel je kan doen met materialen die mensen wegdoen. Ik word er vrolijk van als ik zie hoe je met hergebruik materialen weer een mooi nieuw product kan neerzetten. Het doet me goed om te zien dat steeds meer jonge mensen hier bewust voor kiezen en de consumptie van materialen daarmee een andere weg in gaat.

Als eerste begon ik met het maken van hippe dekens door goede stukken uit oude wollen dekens te combineren en met een mooie locksteek in elkaar te zetten. Helaas begaf mijn lockmachine het al in het eerste jaar, want wollen dekens zijn dik en vragen om een lockmachine die een dubbele wollen deken kan verwerken. Er kwam een nieuwe lockmachine en zo gingen mijn eerst verdiende centen de eerste twee jaar in dit soort investeringen zitten.

Vervolgens wilde ik iets met oude zeilen van de boten doen. Als daar een scheur in komt worden ze vaak weggedaan door de eigenaren, maar zeildoek is prachtig sneldrogend en sterk materiaal. Zo ontstonden de tassen en de lichtzakjes van zeildoek en heb ik een formule gevonden om met een waterdoorlaatbare vulling buitenkussens met zeildoek te maken. Buitenkussen die je echt buiten kan laten liggen in tegenstelling tot vele andere buitenkussens waarbij de stof wel waterafstotend is maar het kussen water absorbeert en een kring achterlaat in je buitenkussen. Hiervoor wil ik een industriële naaimachine aanschaffen in de nabije toekomst. Want zeildoek vraagt om een naaimachine die dit stevige materiaal kan verwerken. Met een naald voor leer kom je een heel eind, maar het transportmechanisme van de gewone naaimachine lijdt er wel onder.

Verder ontdekte ik dat het werken met jute heel veel afval geeft en de neiging heeft uit de naad te blijven lopen. Niet handig als je daar bijvoorbeeld boodschappentassen van wil maken. Echter nodigt het wel uit om je meer te verdiepen in hoe je dit soort problemen kan aanpakken en zo wordt je steeds handiger. Oude versleten spijkerbroeken bleek materiaal te zijn wat zich leent voor het maken van vele producten en geregeld heb ik dan ook klanten die ideeën opdoen bij mijn kraam of op mijn website. Ik maak er placemats, kussens,  tassen en gordijnen van.

Via mijn werk ontstond in de samenwerking met de speltherapeute het idee om zorgmonsters, een knuffel met een rits als bek, te gaan maken. Achter deze rits kunnen kinderen nare gevoelens, gedachten en dromen stoppen. Het zorgmonster zorgt er goed voor als de bek dicht gaat en eet ze op als ze niet meer nodig zijn voor het kind. Al snel kwamen daar grappige dierenknuffels bij voor de kleintjes bij wie hun bed nog vol knuffels liggen.

Momenteel werk ik aan materialen voor een lessenserie Dans en Emotie die ik heb ontwikkeld vanuit een masterstudie op mijn werk. Drama, Dans, Spel en Beweging komen daar mooi in samen. De materialen; zorgmonsters, troostkussens, drakenstaarten, gekleurde capes en verkleedkleren stimuleren daarbij de kinderen om zonder woorden in contact te komen met hun emoties. Op mijn werk ben ik deze lessenserie verder aan het ontwikkelen en ik hoop in de toekomst deze lessenserie naast peuter en kleutergym hier in het dorp Giesbeek te gaan geven.

En dan de nieuwe stap die ik wil maken in 2019; een knutselclub en een handwerkclub voor kinderen opzetten. Kinderen hebben van nature creatieve geesten. In onze samenleving wordt dit veelal afgeleerd omdat er binnen kaders en structuren wordt geleerd en geleefd. We leven echter in een tijd waarin de wereld snel verandert en het belangrijk is dat je creatief kan omgaan met veranderingen die op je af komen. Ik wil kinderen helpen laatjes in hun hoofd te openen waardoor hun eigen creativiteit in beweging mag komen en zij zelf vorm mogen geven aan datgene waar we mee werken. De materialen die ik aanbied in de knutselclub zijn materialen zoals doppen, eierendozen, kurken, yoghurtemmers, flessen en natuurlijk wat we vinden in de natuur bladeren, stenen, schelpen, stokken en zwerfhout. Voor de handwerkclub zoek ik zoveel mogelijk naar oude dekbedovertrekken, wollen dekens, spijkergoed, gordijnen, knopen, kralen, riemen, stropdassen, sokken wol bij goedzooi winkels. Ook hier kies ik dus voor hergebruik van materialen.

2019 wordt een enerverend jaar!

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *